Ако не е спазил предизвестието си, работещият дължи на работодателя обезщетение

...
Ако не е спазил предизвестието си, работещият дължи на работодателя обезщетение
Коментари Харесай

Работодател или работник – кой какво дължи при подадено предизвестие за напускане

Ако не е спазил предизвестието си, работещият дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното трудово заплащане за неспазения период на самото предизвестието.

В закона е посочено, че страната, която има право да приключи трудовото правно отношение с предупреждение, може да го приключи и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово заплащане на служащия или служителя за неспазения период на предизвестието. Съветите са на доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на платформата mywork.bg.

Страната, която е предизвестена за преустановяване на трудовото правно отношение, може да го приключи и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово заплащане на служащия или служителя за неспазения период на предупреждение.

Според закона служащият или служителят може да приключи трудовия контракт, като насочи документално предупреждение до работодателя. Срокът на предизвестието при преустановяване на неопределен трудов контракт е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг период, само че не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при преустановяване на срочен трудов контракт е 3 месеца, само че не повече от остатъка от периода на контракта.

За служащите и чиновниците, които заемат материално-отчетнически длъжности, ако предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния период, времето за предаване може да се удължи, само че не повече от 2 месеца общо с предизвестието.

Срокът на предизвестието стартира да тече от идващия ден на приемането му. Предизвестието може да се отдръпна, в случай че служащият или служителят заяви за това преди или по едно и също време с приемането му. То може да се отдръпна и до приключването на периода му със единодушието на работодателя.

Когато служащият или служителят работи на срочен трудов контракт и премине на друга работа за неопределен срок, има право да приключи трудовия си контракт документално, без предупреждение. При това съображение за преустановяване на трудовия контракт правото за преустановяване е на служащия или служителя и при него не се изисква предупреждение.

Това право за преустановяване може да се упражни когато и да е на действието на подписания срочен трудов договор с документално изказване на служащия или служителя.

Справка:

член 68 от Кодекса на труда

член 220 от Кодекса на труда

член 326 от Кодекса на труда

член 327 от Кодекса на труда

член 328 от Кодекса на труда
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР